چه کسی سرطان تیروئید را درمان می کند؟
بسته به نوع و مرحله سرطان تیروئید، ممکن است به بیش از یک نوع درمان نیاز داشته باشید. باید بدانید پزشکان تیم درمان سرطان شما ممکن است شامل موارد زیر باشند:
جراح: پزشکی که از جراحی برای درمان سرطان یا سایر مشکلات استفاده می کند
متخصص غدد: پزشکی که بیماری های غدد ترشح کننده هورمون را درمان می کند
انکولوژیست پرتو: پزشکی که از اشعه برای درمان سرطان استفاده می کند
انکولوژیست پزشکی: پزشکی که از شیمی درمانی و سایر داروها برای درمان سرطان استفاده می کند
انواع سرطان تیروئید را بشناسید:
- سرطان تیروئید پاپیلاری
سرطان تیروئید پاپیلاری نوعی سرطان تیروئید است که به خوبی تمایز یافته است و جزء شایعترین انواع سرطان های تیروئید است.اغلب این مورد در زنان در سنین باروری دیده می شود. سرطان تیروئید پاپیلاری خطر کمتری نسبت به انواع دیگر دارد. رشد آهسته تری دارد و بسیار قابل درمان است.
- سرطان تیروئید مدولاری
سرطان تیروئید مدولاری یکی دیگر از انواع سرطان تیروئید کاملا تمایز یافته است. بعضی از موارد سرطان تیروئید مدولار یک مولفه ژنتیکی دارد. برخی از سندرم های ژنتیکی خطر ابتلا به سرطان تیروئید مدولاری را افزایش می دهد . موارد فاقد مولفه ژنتیکی "پراکنده" گفته می شوند.
سرطان تیروئید مدولاری در سلولهای غیر تیروئیدی واقع در غده تیروئید ایجاد می شود. درمان این نوع سرطان متفاوت از سایر انواع سرطان تیروئید است.
- سرطان تیروئید فولیکولار
سرطان فولیکولر تیروئید نوعی سرطان تیروئید است که به احتمال زیاد گسترش و پیشرفت می کند. سرطان سلولی هورتل نوعی سرطان فولیکولار است.
- سرطان آناپلاستیک تیروئید
سرطان آناپلاستیک نوعی نادر از سرطان تیروئید است و تهاجمی ترین شکل سرطان تیروئید است. درمان آن بسیار بسیار دشوار است.
- لنفوم تیروئید
لنفوم تیروئیدیک نوع نادر از سرطان تیروئید است. لنفوم تیروئید در سلولهای ایمنی واقع در غده تیروئید شروع و شایع است.
تصمیم گیری در مورد درمان
مهم است که درباره همه گزینه های درمانی و همچنین عوارض جانبی احتمالی آنها با خانواده و تیم درمانی خود صحبت کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید که با نیازهای شما مطابقت دارد.
برخی از درمان های سرطان تیروئید ممکن است بر توانایی شما برای بچه دار شدن در مراحل بعدی زندگی تأثیر بگذارد. اگر این ممکن است برای شما نگران کننده باشد، قبل از تصمیم گیری در مورد درمان با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید.
درمان با ید رادیو اکتییو 131 در سرطان تیروئید:
درواقع، سلولهای تیرویید در میان تمام سلولهای بدن انسان دارای ویژگی های منحصربه فرد هستند، جالب است بدانید این سلولها تنها سلولهایی هستند که قادر به جذب ید میباشند. به طوریکه این سلولها ید را از جریان خون میگیرند و آن را در سلول تغلیظ میکنند تا برای تولید هورمون مورد استفاده قرار دهند. در سرطان های تیروئید تمایز یافته (سرطان هایی که بافت بدخیم همچنان مانند تیروئید سالم می تواند ید را جذب نماید) اکثر سلولهای سرطانی تیروئید این توانایی جذب و تغلیظ ید را حفظ میکنند، و این امر باعث شده درمان با ید رادیو اکتیو را ممکن می کند.
پس از جراحی کامل سرطان با روش توتال تیروئیدکتومی (در آوردن کل تیروئید)، به بیماران مبتلا به سرطان تیروئید ید رادیواکتیو داده میشود تا بقایای احتمالی سرطان، تحت ید درمانی با ید 131 قرار گیرد. در صورت وجود هر سلول سرطانی تیروئیدی که توانایی جذب ید را حفظ کرده باشد، این سلولها ید "سمی" رادیواکتیو را جذب و تغلیظ میکنند. از آنجا که سلولهای دیگر بدن ما نمیتوانند ید سمی را جذب کنند، در نتیجه آسیبی به آنها نمیرسد. با این حال، سلولهای سرطانی تیروئید، سم را درون خود تغلیظ میکنند و رادیواکتیویته، سلول را بدون عارضه هایی چون ریزش مو، تهوع، اسهال و یا درد از بین میبرد بیشتر مبتلایان به سرطان تیروئید اما نه همه آنها، بعد از عمل جراحی به درمان با "ید" رادیواکتیو نیاز دارند. دانستن این مطلب مهم است که اگر بهبودی کامل بیماری مدنظر باشد، تقریباً تمام بیماران باید با "ید" تحت درمان قرار گیرند. باید بدانید بیماران مبتلا به سرطان مدولاری تیروئید معمولا به درمان با "ید" نیاز ندارند، زیرا سرطان مدولاری تقریباً هرگز ید رادیواکتیو را جذب نمیکند. حدود 4 تا 6 هفته بعد از برداشتن غده تیروئید، بیمار تحت درمان با "ید" رادیواکتیو قرار خواهد گرفت.
کمک به درمان سرطان
افراد مبتلا به سرطان، صرف نظر از اینکه در چه مرحله ای از بیماری باشند، نیاز به حمایت و اطلاعات دارند. دانستن همه گزینه های خود و یافتن منابع مورد نیاز به شما کمک می کند تا بتوانید تصمیمات آگاهانه ای در مورد مراقبت خود بگیرید.
جالب است بدانید چه به فکر درمان باشید، یا اصلاً تحت درمان نباشید، همچنان میتوانید از مراقبتهای حمایتی برای کمک به درد یا سایر علائم استفاده کنید.
انواع مختلف برنامه ها و خدمات پشتیبانی ممکن است مفید باشند و می توانند بخش مهمی از مراقبت شما باشند. اینها ممکن است شامل خدمات پرستاری یا مددکاری اجتماعی، کمک مالی، مشاوره تغذیه، توانبخشی یا کمک معنوی باشد.
رادیوتراپی خارجی
اگر درمان با یُد رادیواکتیو مناسب نبوده یا بیاثر باشد، ممکن است رادیوتراپی خارجی بعد از عمل مورد استفاده قرار گیرد تا خطر بازگشت سرطان کاهش یابد. در صورتی که با جراحی نتوان به طور کامل بیماری را از بین برد، میتوان از آن برای کنترل علائم کارسینومای تیروئید پیشرفته یا آناپلاستیک استفاده کرد. پرتودرمانی خارجی معمولاً یک بار در روز برای پنج روز در هفته و به مدت چهار تا شش هفته انجام میشود.
عوارض جانبی رادیوتراپی میتوانند شامل موارد زیر باشند:
داشتن احساس بیماری
خستگی بدنی
درد هنگام بلع غذا
خشکی دهان
این عوارض جانبی طی چند هفته از پایان درمان از بین میروند.
انتخاب توقف درمان یا عدم انتخاب درمان
برای برخی از افراد، زمانی که درمانها آزمایش شدهاند و دیگر سرطان را کنترل نمیکنند، زمان آن رسیده است که مزایا و خطرات ادامه آزمایش درمانهای جدید را بسنجیم. چه درمان را ادامه دهید یا نه، هنوز کارهایی وجود دارد که می توانید برای کمک به حفظ یا بهبود کیفیت زندگی خود انجام دهید.
:: برچسبها:
سرطان فولیکولار ,
غده تیروئید ,
توانایی جذب ,
سلولهای سرطانی تیروئید ,
رادیواکتیویته ,
:: بازدید از این مطلب : 446
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0